Shadai och Mohammad Jamous jobbar tillfälligt på Lindbytvätten utanför Borgholm. Rikard Streijfert är vice vd. Foto: SVT

”Jag har stoppat människor på gatan och frågat om jobb”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket svårt att hitta jobb i Sverige menar Shadai och Mohammad. Båda jobbar nu tillfälligt på Lindbytvätten utanför Borgholm. Men båda drömmer om fast jobb och att leva ”som svenskar gör”.

Shadai och Mohammad Jamous kom till Borgholm från Damuskus i Syrien med sina tre söner 2015 och de har varit i sysselsättning stora delar av den tiden. Men att få ett fast jobb är svårare. 

– Vi vill inte gå hemma eller leva på bidrag, vi vill jobba och spara ihop till ett hus och slå oss till ro här i Borgholm, säger Mohammad.

Borgholm

Värdefulla kontakter

Genom att gå runt och prata med folk i Borgholm har Mohammad knutit värdefulla kontakter.

– Jag har stoppat människor på gatan och frågat om de vet någonstans man kan få jobb eller om de känner någon som vill anställa oss, och på de sättet har det inte gått många dagar mellan jobben, säger han.

Sedan tio månader tillbaka har de nu jobbat på Lindbytvätten i Lindby, cirka fem kilometer sydöst om Borgholm. Företaget har omkring ett 40-tal anställda. Nu hoppas de att de får fortsätta jobba där.

– Vi har en en bra mix bland utrikesfödda, ungdomar, kvinnor och män. Vi jobbar hårt för det,  säger Rikard Streijfert vice vd för Lindbytvätten.

– Vi drömmer om att få fast jobb och sparar till ett hus. Jag vill också kunna hjälpa pojkarna med utbildning efter gymnasiet, säger Mohammad Jamous.

Språket är viktigt

Och Rikard Streijfert ser att möjligheter finns.

– Dom visar verkligen god vilja och en stor ambition och det funkar väldigt bra. Språket är så klart viktigt för att man ska förstå varandra men det gäller ju även kommunikationen med svenksfödda. Vi brukar vänta ungefär ett år innan vi börjar prata om fast anställning och det gäller alla.

Fotnot: Den här artikeln är en del av projektet Sverige möts.

Under hösten kommer vi på SVT spegla en rad frågor där åsikterna går skarpt isär och undersöka vad som händer när människor faktiskt träffas och pratar – öga mot öga. Vill du möta någon som inte tycker som du, eller bara veta mer? Besök på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet