Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vindskyddets design är inspirerat av en fjärils kokong. Hör arkitektstudenten som ritat vindskyddet och mer om projektet Arknat i klippet. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Svävande vindskydd invigs i Edsbruk utanför Västervik

Publicerad

En kokong som svävar en meter över marken, det är ett av de nyinvigda vindskydden i Västerviks kommun som byggts av internationella arkitektstudenter inom projektet Arknat.

Två veckor har 15 studenter indelade i tre grupper haft på sig för att designa och på egen hand bygga vindskydd på tilldelade platser i Edsbruk, Loftahammar och på Hasselö i Västerviks kommun.

– Vi vill att framtidens arkitekter ska bli mer praktiskt kunniga. Inte bara sitta vid skrivbordet och rita utan även veta hur materialet, i det här fallet trä, fungerar, säger Martin Björklund, ordförande föreningen Arknat som driver projektet.

Finansiering och tidigare projekt

Det svävande vindskyddet i Edsbruk är inspirerat av en fjärils kokong och öppnar sig likt en blomma, berättar vindskyddets arkitekt Nora Reis, arkitektstudent vid universitetet EPFL i Lausanne, Schweiz.

Projektet finansieras med hjälp av sponsorer och bidragsgivare. Även sommaren 2023 byggdes arkitektritade vindskydd i Västerviks kommun genom Arknat, som även byggt vindskydd i Östergötland, Skåne och på Höga kusten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.