Svensk Bensinhandel: ”Var tionde bensinstation kan försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

En våg av nedläggningar hotar den svenska bensinmarknaden. Branschorganisationen Svensk Bensinhandel räknar med att 300 till 400 av landets 3000 mackar kan tvingas lägga ner inom ett par år.

Miljökraven på landets bensinstationer skärps ständigt. Från år 2021 kommer nya krav på att rör och cisterner ska vara inplastade för att förhindra läckage. Något som Robert Dimmlich, VD för Svensk Bensinhandel, tror kommer att bli ett dråpslag för många mackägare.

– Många av de mindre stationerna, som har haft dålig lönsamhet, har inte kapital för att göra de här investeringarna. Då är nedläggning det alternativ som kvarstår, säger han.

Sedan 2015 finns ett antal nya säkerhetskrav som tvingar mackägare till investeringar, något som bland annat tvingar mackägaren i Järnforsen att lägga ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.