Foto: SCR/TT

Svensk camping: ”Prioriterat område för oss”

Publicerad

Det finns flera förklaringar till att det är illa ställt med sophanteringen på campingar, meddelar branschorganisationen Svensk camping. Nu säger de att det är ett prioriterat område och att situationen måste bli bättre.

Att det slängs allt möjligt bland de vanliga soporna är inget unikt. Det förklarar Christer Jansson, rådgivare hos branschorganisationen Svensk camping.

– Det kan till exempel bero på att man har rest långt och inte vill släpa med sig de stora sakerna hem om de ändå är trasiga. När man är hemma och ens solstol går sönder så vet man vart man ska åka för att lämna den. Där har vi en skillnad, säger han.

Han tar också som exempel att ett kylskåp tar stor plats i husvagnen, och att campare därför vill bli av med det om det ändå inte fungerar.

”Prioriterat område”

När det gäller just campingarna i och nära Borgholm känner Christer Jansson inte till situationen så väl, men har förstått att det är ett stort problem.

– Det här är ett prioriterat område för oss. Jag tycker att vi borde tillsätta en grupp för att utreda vad som måste göras bättre i till exempel Borgholm. I den gruppen borde personer från oss på Svensk camping och från de olika campingarna ingå, säger Christer Jansson.

Små containerluckor

Svensk camping har inte gått ut med någon information centralt till campingarna för att lösa problemen med sophantering. Men Christer Jansson framhåller att en del görs redan nu på många håll.

– På vissa campingar finns containrar med så små luckor att större saker inte går att lämna där. Och sortering av till exempel glas sköts ganska bra redan i dag, säger han.

Bättre information

Ibland handlar det om bättre information för att avfallshanteringen ska bli bättre, enligt Svensk camping.

– Campingarna bli bättre på att upplysa sina gäster om var de kan lämna de stora sakerna lokalt, säger Christer Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.