En av de 60 frivilliga som just nu jobbar med sanering inne på CA Cedergrens anläggning i Mönsterås. Foto: Blå Stjärnan/SVT

60 frivilliga hjälper till på smittgården – väntas ta fyra veckor

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon hönor ska avlivas hos äggproducenten CA Cedergren i Mönsterås efter att fågelinfluensa upptäckts. Det är ett digert arbete som kräver tid och många händer. Organisationen Svenska Blå Stjärnan har 60 personer på plats – personer som tagit ledigt från sina jobb för att hjälpa till att reda ut krisen.

Jordbruksverket tar hand om själva avlivningen av fåglarna på CA Cedergården i Mönsterås kommun. Till sin hjälp har Jordbruksverket både 30 soldater från hemvärnet – och upp till 60 personer om dagen  från föreningen Svenska Blå Stjärnan.

”Personer som tar ledigt från jobbet”

Medlemmarna från Svenska Blå Stjärnan ska vara på gården i ungefär fyra veckor. De ska hjälpa till att paketera avlivade fåglar i säckar, och att sanera anläggningen.

– Jag är jättestolt över våra fantastiska medlemmar som har med kort varsel har fått ledigt från sina jobb, de har fixat barnvakt och djurvakt, allt som behövs för att snabbt kunna vara på plats och börja jobba, säger Eva Ladberg som är insatschef på Svenska Blå Stjärnan.

Svenska Blå Stjärnans medlemmar är utbildade för att hjälpa med i olika kriser som drabbar lantbrukares djur.

Inte farligt för människor

Viruset som finns på gården är enligt Jordbruksverket samma som man nyligen hittat på gårdar i Skåne – som går under beteckningen H5N8.

H5N8 är inte farligt för människor, men är mycket smittsam mellan fåglar och sprids via vilda fåglar som blivit smittade eller fåglar som flyttas mellan olika besättningar.

Utbrottet i Kalmar län är det fjärde sedan årsskiftet och det första utanför Skåne.

SVT har sökt kommentar från ansvariga på CA Cedergren som hänvisar alla frågor till Jordbruksverket.

Fakta: Svenska Blå stjärnan

• Svenska Blå Stjärnan har samhällets uppdrag att ta hand om lantbrukets djur vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren.

• Runt om i landet finns 2 000 utbildade Stjärnor som kan rycka ut och vaccinera djur, tvätta oljeskadade fåglar samt ta prover på djur och beten. Man utför provtagning, smittspårning, sanering, djurskötsel, ge stöd till drabbade djurägare och arbeta med oljesanering av vilt.

• Uppdragen kommer från bland andra Jordbruksverket, länsstyrelser, kommuner och näringen.

Källa: Svenska Blå stjärnan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.