Yvette Francois: ”Det är väldigt värdefullt” Foto: SVT

Snackar svenska – och har bebishäng

Publicerad

Nu startar Svenska med baby i Växjö. ”Det här är en fantastisk möjlighet för mig. Hemma pratar jag bara engelska och franska”, säger Yvette Francois som vill utveckla sin svenska.

För den som inte har svenska som förstahandsspråk kan det vara svårt att hitta naturliga miljöer för att öva på det nya spåket. Är man dessutom föräldraledig kan det blir ännu tuffare.

Svårt med vanliga språkkurser

En som har erfarenhet i frågan är Sinead Jacobsson som flyttat till Växjö från Irland för kärlekens skull. När hon var hemma med sina två första barn kände hon att hon tappade mycket av svenskan som hon börjat lära sig.

Nu, med tredje barnet Noah, vill hon istället passa på under föräldraledigheten att utveckla sitt nya språk.

– Det är svårt när man har barn att vara med på vanliga språkkurser, men här blir det en miljö där barnen kan vara med medan vi föräldrar utbyter erfarenheter och pratar svenska, säger hon.

Startat i 21 kommuner

Sinead är en av de drivande bakom att Svenska med baby finns i Växjö.

År 2012 startade den idiella organisationen i Stockholm och på fem år har de startat i 21 kommuner. På Stadsbiblioteket i Växjö lockade de för dagen fem föräldrar och lika många småbarn. Länderna som är representerade är Ryssland, USA, Ireland, Cameron och Ukraina.

”Väldigt värdefullt”

Axel Francois sitter i mammas knä Yvette och mumsar på smörgåsrån. När de två kommunicerar blir det på franska, men i nästa stund slår Yvette om och pratar om barnuppfostran med de andra föräldrarna på svenska.

– För mig är det här väldigt värdefullt. Jag träffar nya vänner och det är lika viktigt som att öva på språket, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer