Campingen slår rekord i sommar när allt fler svenskar att spendera semestern hemma i stället för att åka utomlands. Foto: Arkivbild/TT

Svenskarna väljer hemmasemester i sommar – Öland populärt resmål

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenskar väljer bort utomlandsresan och stannar hemma på semestern, och besöksnäringen jublar över rekordsiffror. Svag krona, förra årets rekordvärme och den pågående klimatdebatten bidrar till trenden.

Särskilt populärt verkar det vara att åka på campingsemester, och hos Nordic Camping-First Camp som äger 40 campingar från sydvästra Danmark till Luleå har sommaren slagit rekord.

Hittills har de ökat sina intäkter med 20 procent jämfört med samma period 2018.

– Vi är förbluffade över det höga trycket. Förra året var en rekordsommar, i år är det ännu bättre. Dels är svenska kronan svag, dels vill fler svenskar semestra på hemmaplan, säger Johan Söör, vd.

Klimatsmart med camping

Han tror att svenskarna tänker till en extra gång när de ska boka sin semesterresa, och berättar att en norsk studie nyligen visat att camping är den klimatsmartaste semesterformen.

– Det finns en ökad medvetenhet. Även på våra campingar är gästerna mer medvetna när det gäller sopsortering, säger Johan Söör.

Svenska turistföreningen, STF, vars bokningar till största del kommer från svenska gäster har också märkt trenden. Deras bokningar har hittills ökat med elva procent jämfört med förra sommaren. Klimatdebatten, den svaga kronan och det förra årets soliga väder framhålls även här som bidragande orsaker.

Öland i topp

Bland de populäraste resmålen finns klassiska Gotland, Öland och Österlen. Men det finns också ett stort intresse för att bege sig ut i naturen för att vandra och leva friluftsliv, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig.

– Det gäller inte bara i fjällen, från norr till söder i är det jättepopulärt, man vill röra på sig och vara ute i naturen på semestern.

Semesterbilder på sociala medier

Hon tillägger att intresset för att berätta om sitt hemmasemestrande på sociala medier vuxit sig större än någonsin.

– Den stora trenden i sommar är att svemestra, alltså spendera semestern i Sverige. Det har fått enormt genomslag och man märker att finns en stolthet bland många i att man väljer bort att åka utomlands, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig.

I skrivande stund har nära 14 000 semesterbilder på Instagram taggats med hashtagen svemester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer