Oskarshamn 3 tas tillfälligt ur drift efter en bränsleskada.

Oskarshamn 3 tas tillfälligt ur drift

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, stänger ner i åtta dygn. På grund av för höga utsläppsvärden i processvattnet blir de tvungna att pausa reaktorn redan nu på fredag.

– Det är olyckligt och inget som vi vill göra, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Orsaken till det kommande stoppet på Oskarshamn 3 är en bränsleskada som upptäcktes förra veckan. Då var förhoppningen att kunna vänta med att hantera skadan till den årliga besiktningen av anläggningen när reaktorn ändå kommer tas ur drift.

– Vi vill ha en ren anläggning och då måste vi hantera det, säger Désirée Liljevall, kommunikationschef.

Smuts i processvattnet

Felet innebär att mycket små mängder bränsle kommer ut i det interna processvattnet. För att kunna åtgärda skadan måste hela anläggningen kylas ner.

– Sedan ska vi söka igenom 700 bränsleknippen för att hitta det skadade knippet som ska ersättas. Varje knippe kommer att ta tid. De ska sakta lyftas upp för att gå igenom och sedan släppas ner igen.

”Planerat minutiöst”

Nästa steg är att göra rutinmässiga prov innan reaktorn är redo att anslutas till elnätet igen. Därefter tar det 80 timmar innan den når full effekt. Planen är att de ska hinna åtgärda felet under drygt en vecka.

– Det är ingen garanti men det är planerat minutiöst från våra kärnkraftsproffs.

Elen blir dyrare

Svenska kraftnät uppger att elpriset kommer höjas eftersom Oskarshamn 3 producerar runt 1 400 megawatt, vilket motsvarar 10 procent av det svenska elbehovet. Det innebär att elen kommer att hämtas någon annanstans ifrån, berättar driftchefen Erik Ek för TT.

– Antingen från norra Sverige, från minskad export eller, om det blåser mycket i norra Europa, från ökad import, säger han.

Han uppger att det är tur att det sker nu under våren.

– Nu börjar det bli lite varmare och då minskar behovet av el. Så länge det inte är smällkallt är förutsättningarna bra även om det försvinner mycket produktion. Elsystemet klarar av det här, säger han till TT.

I december togs samma reaktor tillfälligt ur drift, då på grund av ett generatorfel.

KLIPP: Här är Sveriges nya beredskapszoner runt OKG, Forsmark och Ringhals

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur beredskapszonerna ser ut vid OKG, Forsmark och Ringhals. Foto: SVT Grafik
  • Oskarshamn 3 är en av Sveriges 6 kärnreaktorer som är i drift, och den med störst elektrisk effekt 1450MW.
  • O3:an byggdes först för 1050MW, den byggdes ut först till 1200, och senast 2012 till 1450 MW.
  • Förra året 2021, slog reaktorn produktionsrekord med 11 000 000 MWh, då var tillgängligheten 92 procent .
  • De flesta kärnkraftreaktorer brukar ha en tillgänglighet på mellan 70 och 90 procent, beroende på planerade och icke planerade stopp.
  • De svenska 6 reaktorerna som är i drift har över tid en tillgänglighet på cirka 80 procent enligt energiföretagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.