Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Nyheter Smålands reporter Ricardo Garcia tror att det kan ta ytterligare några veckor innan han kan ta sig hem till Sverige. Foto: Ricardo Garcia

SVT:s reporter fast i Peru – utegångsförbud råder

Publicerad

SVT Nyheter Smålands reporter Ricardo Garcia befann sig på resande fot i Peru när coronapandemin slog till och landet över en natt stängdes. Nu sitter han fast.

Det råder utegångsförbud och undantagstillstånd i Peru. Invånarna tillåts endast att gå ut för att köpa mat eller mediciner. Allt kontrolleras av polis och militär. 

– Det är väldigt strikt. Du arresteras om du bryter mot reglerna. Mellan klockan sex på kvällen och fem på morgonen får du inte vistas ute alls, säger Ricardo Garcia. 

Fast på landsbygden

Enligt Världshälsoorganisationen WHO finns cirka 1 300 bekräftade covid-19 fall i landet och cirka 40 personer har avlidit. Den mesta smittan finns i städerna och Ricardo Garcia befinner sig just nu på landsbygden 25 mil utanför huvudstaden Lima.  

Ännu har han inte kommit med på de plan som evakuerat skandinaver. Det senaste lyfte i torsdags. 

– Jag har varit i kontakt med ambassaden och det är riskgrupperna som prioriteras. Men jag står på UD:s lista, berättar han.

”Jag håller mig här tills jag vet att det finns ett plan som väntar på mig i Lima”, säger Ricardo Garcia. Foto: Ricardo Garcia

Drabbar många hårt

Beslutet om att sätta landet i karantän kom plötsligt och ställde till det för många invånarna som inte hann förbereda sig. Om beslutet kommer att förlängas skulle det drabba många hårt. 

– Det är enorma ekonomiska skillnader i befolkningen. Många försörjer sig på det de säljer för dagen. För dem är det väldigt tufft nu för de har snart inga reserver kvar, säger Ricardo Garcia. 

Ricardo tror att det kan ta ytterligare några veckor innan han kan ta sig hem till Sverige. Till dess kommer han stanna kvar på landsbygden. 

– Här är riskerna mindre att bli smittad. Jag håller mig här tills jag vet att det finns ett plan som väntar på mig i Lima. Allt annat är för riskabelt.

– Man ska verkligen undvika att bli sjuk här eftersom sjukvården är överbelastad, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet