Varma dagar kombinerat med lite kyligare nätter gör att helgens sensommarväder inte drabbar de grupper som är värmekänsliga lika hårt, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT. Foto: TT/SVT

SVT:s meteorolog: ”Ett maffigt högtryck”

Uppdaterad
Publicerad

Helgens prognos lovar sol och höga temperaturer i hela Småland och på Öland. Och det soliga vädret fortsätter en bit in i nästa vecka.

”Soligt väder och ganska lite vind, så det kommer kännas varmt” säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

– Nu har vi ett sånt här maffigt högtryck. Förutom dimma och dis på nätter och morgon så har vi soligt sensommarväder och temperaturer som ligger runt 25. Närmare havet så kyls luften ner något, men inte så mycket eftersom det inte är så kallt i vattnet än, säger Åsa Rasmussen.

Kyligare nätter

För dem som inte gillar värme, eller som kan fara illa av varmt väder, finns dock goda nyheter:

– Som tur är är inte nätterna så varma såhär års, eftersom solen inte ligger på lika länge, så de som lider av värmen får lite återhämtning.

Varmt i början på veckan

Det soliga vädret håller i vart fall i sig under lördag, söndag, måndag och kanske tisdag säger hon.

– På tisdag ser det ut att öka på med lite moln, men det kanske bara är skönt när det varit varmt. Efter det börjar högtrycket ger vika en aning och i slutet på veckan kan högtrycket ha flyttat på sig och vi kan också få en del skurar. Men det är lite osäkert än så länge.

Är det sommarens sista suck vi ser nu?

– Nej det är nog lite tidigt att säga. Stäng inte den dörren än! Tänk bara hur fantastisk månad september kan vara. Även om solen inte är lika stark och vi inte har lika höga temperaturer så kan det vara riktigt fina dagar. Man behöver inte tänka att det är slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.