Simon Oguz som han brukar se ut till vänster och Simon efter färgningen till höger. Foto: Privat

Svullet Växjö-fejs gick viralt

Uppdaterad
Publicerad

När 20-årige Simon Oguz från Växjö skulle färga sitt skägg fick han en allergisk reaktion. Efter att hans kompis publicerat bilder av hans svullna ansikte på sociala medier så hörde utländsk media av sig.

Det var en dag efter jobbet som Simon Oguz, som arbetar på en restaurang, fick idén att han skulle färga sitt skägg.

– Jag hade sagt det till mina kompisar en längre tid så jag sa ”nu kör vi”. Så vi åkte till affären och köpte vanlig hårfärg. Det sved lite efter vi lagt på färgen och det började klia lite framåt kvällen, men i övrigt var det inga konstigheter förrän två dagar senare.

Simon Oguz trodde först att han såg i syne när han vaknade på morgonen och såg sitt nya ansikte i spegeln.

– Ansiktet blev bara mer och mer svullet för varje gång jag tittade mig i spegeln under dagen. Jag gick till läkare som konstaterade att det var en allergisk reaktion och jag fick medicin utskrivet.

Lade ut bilderna på sociala medier

Följande dag var det ännu värre.

– När jag skakade på huvudet så hängde ansiktet liksom lite efter, och jag skulle ju åka och jobba på restaurangen. Det var ju inte direkt kul att gå fram till gästerna. Många har man ju aldrig träffat innan och de trodde väl att det var såhär jag såg ut.

Simon tyckte han började likna Quagmire från serien Family Guy. Foto: Privat

Simons kompis Julia Leandersson var den som var drivande i skäggfärgningen.

– Alltså jag bara skrattade rätt ut när jag såg honom. Jag hade ju ingen tanke på att det kunde vara något farligt och det var det ju inte heller.

Julia Leandersson såg på sociala medier att någon haft liknande problem när de färgat håret på huvudet. Hon lade då in Simons bilder som svar i tråden. Efter ett tag började fler och fler människor engagera sig och kommentera bilderna.

Liten nyhetssida visade sig vara en utav Englands största

– Plötsligt blev jag kontaktad av en tjej från England som ville skriva något om det på sin nyhetssida. Jag trodde ju inte att det var någon större sida så jag skickade bilderna utan att ens fråga Simon, säger Julia Leandersson. 

Det skulle visa sig att det inte var någon liten nyhetssida utan en utav Englands största tidningar -  Daily Mail. Snart hörde även Metro UK av sig.

–  Folk fick ju sig ett gott skratt även om vissa kommentarer på sociala medier är rätt elaka. Men jag gillar att göra människor glada så det gör mig inget, säger Simon Oguz.

Efter några dagar så gick till sist svullnaden ner och Simon kunde snart känna igen sin spegelbild igen.

När kommer du att färga ditt skägg nästa gång?

– Nej, det kommer aldrig att hända igen!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.