Lars Karlsson (i mitten) var inbjuden av Sydsvenska industri- och handelskammaren för att informera om hur de svenska företagen kan förbereda sig inför Brexit. Foto: Richard Söderberg/SVT

Sydsvenska handelskammaren slår i varningsklockan inför Brexit

Publicerad

Under torsdagsmorgonen hade Sydsvenska industri- och handelskammaren i Växjö bjudit in Brexit-experten Lars Karlsson som tillhandahåller tulltjänster för olika företag. Han är lite oroad över att svenska företagare tar för lätt på hur Brexit kan påverka deras verksamhet.

– Situationen är lika allvarlig som millenniebuggen, farhågorna var att inträdet till år 2000 skulle slå ut datorerna. Det visade sig inte bli så allvarligt, men företagarna bör vara förberedda på samma sätt om vad som kan inträffa när Brexit väl genomförs, säger Lars Karlsson.

Men rent konkret, hur påverkas företagen?

– Det kommer att bli mer kostnader för de företagen som exporterar sina varor eller produkter till Storbritannien. Vissa verksamheter kan komma att tappa många kunder för att de kan köpa en vara mycket billigare i Storbritannien än i Sverige på grund av tullkostnaderna, säger Lars Karlsson.

Hör mer om Lars Karlssons resonemang i klippet ovan.

Så här kan företagare förbereda sig

Visa

• Kartlägg er handel med Storbritannien.

• Ansök om nödvändiga tillstånd hos Tullverket och andra myndigheter.

• Kontrollera vilka tullar och andra skatter som gäller.

• Undersök möjligheterna för hjälp med tullklarering i Storbritannien.

• Ta reda på ursprungsregler och vad som gäller för varuklassificering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet