Foto: TT

Hällde sprit i sängen och tände på – döms för grov skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern döms för grov skadegörelse sedan han tänt eld på sin säng på ett gruppboende för personer med psykiska funktionshinder.

Mannen säger i förhör att han bara har diffusa minnen av händelsen men minns att han satt och tittade på tv och sedan gick och hämtade två spritflaskor som han tömde i sängen. Sedan tände han eld på sängen och stod och betraktade branden. Brandlarmet löste ut och sprinklersystemet gick igång och släckte branden. Mannen hittades sittandes lugnt vid köksbordet av föreståndaren på boendet.

Hade slutat ta sina mediciner

Den dömde mannen är psykiskt sjuk och har berättat att han strax före branden valt att sluta ta sina mediciner och även att han hört röster i huvudet. Händelsen inträffade i Vimmerby kommun i början av förra året.

Vimmerby

Tingsrätten skriver i sin dom att man anser att mannen, trots sin psykiska sjukdom, var medveten om vad han gjorde och att han därför kan dömas för brottet. Då han anses ha varit påverkad av en allvarlig psykisk störning när han tände eld på sängen så döms han till rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vimmerby

Mer i ämnet