Foto: JanErik Henriksson TT

Tandläkare skadade patienter – stoppas

Uppdaterad
Publicerad

En tandläkare i Kalmar län får sin legitimation återkallad efter att ha skadat flera patienter vid tandoperationer.

Tandläkaren har haft legitimation sedan 80-talet. Men när det gjordes en Lex Maria anmälan mot tandläkaren framgick det att en patient drabbats av känslobortfall efter en operation av en visdomstand. 

Efter anmälan valde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att göra en större tillsyn av tandläkarens yrkesutövning. 

Brister i 14 fall

Ivo bedömer att tandläkaren behandling i 14 fall inte är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. I flera fall har patienterna fått nervskador som lett till känslobortfall. 

I samtliga granskade fall bedöms röntgenologiska underlaget för operation så undermålig så risken för att orsaka nervskador ökat. 

I flera fall har tandläkaren opererat bort visdomständer på patienterna på båda sidorna i munnen under samma tillfälle. Normalt sett brukar det vara kutym att på vakna patienter bara göra ingrepp på den ena sidan för att ge en lindrigare läkeprocess där patienten kan tugga med den friska sidan. 

Tandläkaren kritiseras även för uppföljningarna av patienterna. Vissa har kallats inom ett halvår och vissa efter ett år. 

Håller inte med om kritiken

Tandläkaren själv anser sig själv vara en god yrkesutövare och menar på att antalet komplikationer inte sticker ut med tanke på antalet ingrepp som gjorts under åren. 

Men Ivo konstaterar efter granskningen att tandläkaren varit grovt oskicklig vid utövningen av sitt yrke och uppvisat stora brister och kunskapsluckor inom flera av käkkirurgins huvudområden. Dessa brister har i en majoritet av fallen åsamkat patienter både skada och lidande.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd återkallar därför tandläkaren legitimation. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.