Foto: Marcus Ericsson/TT

Tappades på för mycket blod

Publicerad

Kalmar landsting har själva anmält fyra incidenter som skett på deras blodcentraler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

På blodcentralen i Kalmar har vid två tillfällen blodgivare tappats på för mycket blod. I ena fallet tappades en blodgivare två gånger med för kort intervall mellan tappningarna.

I det andra fallet fungerade inte den våg som ska uppmärksamma personalen på att tappningen ska avslutas. 

Förtydligat rutiner

Enligt landstinget mår båda blodgivarna bra efter händelserna och hade bra värden vid kontroll efteråt. Men efteråt har rutinerna på blodcentralen förtydligats. 

Även vid blodcentralen i Västervik är det två incidenter som anmälts till IVO. Vid två tillfällen har blod kommit in till centralen med felaktig patientidentitet. 

Vid båda tillfällena har man brustit i att följa Socialstyrelsens regelverk som ska säkerställa att blodprover till blodcentralen har rätt patientidentitet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer