Foto: SVT/TT

Hultsfred tar 500 kronor per kubikmeter för krisvatten

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfred kommun hjälper de som drabbats av vattenbristen genom att sälja vatten över disk. Krisvattnet kostar 25 gånger mer än det kommunala nätets vatten.

I vanliga fall får boende i Hultsfred betala omkring 25 kronor per kubikmeter för det vatten som kommer ur kranarna plus en årsavgift på 4000 kronor. Tekniska förbundet ÖSK har nu erbjudit folk som står utanför VA-nätet men vars egna brunnar sinat en möjlighet att köpa vatten vid avloppsanläggningen i Hultsfred, men för det vattnet får behövande betala 500 kronor för samma mängd vatten, vilket Barometern var först med att berätta.

– Det skulle bli en extrakostnad på 4 000-5 000 kronor i veckan. Det är ju rena vansinnet, säger en deltidslantbrukare vars brunn har sinat, till tidningen.

Hultsfred

ÖSK: ordförande Åke Nilsson (KD) menar att prislappen på vattnet kommer av att skattepengar inte finansierar privata brunnar, och att den som sköter tankstationen också ska ha lön. Han säger att de har eget ansvar att ta hand om sin vattenförsörjning.

Vattenbrist bakom priset

– Vi har dessutom så ont om vatten i kommunen nu att vi överväger att sänka trycket i våra egna system och i ett sådant läge kommer vi att strypa vattenförsäljningen till kunder utanför VA-kollektivet helt, säger Åke Nilsson.

Enligt honom är priset även satt så högt för att avskräcka folk från att köpa vattnet och om någon behöver köpa så ska det främst vara till matlagning och drickvatten.

– Det här är vårt vatten som vi producerar inom VA-kollektivet och skickar ut och det är helt separerat från våra skattemedel. Så den här tjänsten erbjuder vi bara för att vi bryr oss om våra kommuninvånare, säger Åke Nilsson.

Inga köpare

Men i nuläget behöver kommunen knappast vara rädda för att alltför mycket vatten ska säljas på avloppsanläggningen. Enligt uppgifter till SVT så rör det sig endast om ett 15-tal intresserade kunder som hört av sig till anläggningen. Och av dessa har samtliga backat ur när de fått höra vad ÖSK tar för vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hultsfred

Mer i ämnet