Kommunalrådet Angelica Karlsson, kultur- och fritidschefen Jenny Ramnér och sommarcoachen Noureddin Shaaban hoppas att många kommer upptäcka den mobila fritidsgården i Lessebo kommun i sommar. Foto: Ida Svensson/SVT

Fritidsgård på hjul i Lessebo kommun

Publicerad

När staten drog in sommarlovspengen fick Lessebo kommun tänka om helt. Lösningen blev att hyra en buss, fylla den med roliga saker och åka runt i kommunen för att möta unga.

Inför varje sommar brukar Lessebo kommun ansöka om sommarlovspengar från staten. Kommunen brukar få mellan 300 000 och 400 000 kronor.

– Det är pengar som är sökbara för föreningar och som ska gå till att skapa aktiviteter för unga under sommarlovet, exempelvis fotbollskola eller seglarkurser, säger Jenny Ramnér, kultur- och fritidschef i Lessebo kommun.

Men i år fick landets kommuner avslag på sommarlovsmedlen.

– Vi väntade in i det längsta men sedan fick vi tänka om.

Ungdomarna behöver aktivitet

Lösningen blev att hyra in en buss och låta två fritidsledare åka ut med den till Lessebo, Skruv, Kosta och Hovmantorp.

Satsningen kostar omkring 200 000 kronor och pengarna har skrapats ihop från två håll. En del skulle ha gått till personalkostnader för en verksamhetsutvecklare för fritidsgårdar som skulle ha börjat sitt uppdrag i maj men det skjuts fram till augusti istället. Resten är medel från socialtjänsten.

Finns inga fritidsgårdar idag

Det är viktigt att ungdomarna i kommunen har något att göra under sommaren. På Skolverkets lista över socioekonomiskt index som visar hur många som kommer klara grundskolan hamnar Lessebo på samma nivå som Husby i Stockholm och Rosengård i Malmö.

– Det blir bus på orterna annars när ungdomarna bara drar runt, säger Jenny Ramnér.

Nu kommer det, tack vare bussen, finnas vuxna tillgängliga på orterna i några timmar.

– Idag saknas en fritidsgård på alla orter i kommunen men det finns stora planer framöver på att bygga upp en fritidsgårdsverksamhet, säger Jenny Ramnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.