Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Teddy Rydberg har inte pluggat sedan gymnasiet, och satsar nu på att bli byggnadsingenjör. Hör hans bästa tips och råd för dig som vill sadla om mitt i livet. Foto: SVT / Kajsa Oscarson

Teddys tips till dig som vill börja plugga mitt i livet

Publicerad

För första gången på tjugo år är Teddy Rydberg från Nybro tillbaka i skolbänken. Det har varit en stor omställning för honom och familjen – hör hans tre handfasta råd i klippet ovan.

Teddy Rydberg i Nybro är en av få i Kalmar län som fått godkänt på sin ansökan för omställningsstudiestödet. Han har börjat studera till byggnadsingenjör efter tjugo år som golvläggare.

– Det låter klyschigt, men det är jättekul. Byggbranschen dalar lite, och just nu känns det skönt att jag sitter i skolbänken. Jag är inte så beroende av vad som händer ett år framöver. Det är en trygghet i sig, säger han.

Teddy berättar för SVT att han inte ångrar sitt beslut en enda sekund, samtidigt som den nya vardagen ställer andra typer av krav.

I klippet ovan delar Teddy med sig av tre tips till dig som funderar på att byta bana mitt i livet.

  • Omställningsstudiestödet riktar sig till vuxna mitt i arbetslivet. Det kan sökas av den som är mellan 27 och 62 år. Stödet är till för att man vidareutbilda sig inom sitt yrkesområde eller lära sig ett nytt yrke.
  • För att få stödet ska man ha arbetat sammanlagt minst 8 år av de senaste 14 åren och minst 12 av de senaste 24 månaderna.
  • Omställningsstudiestödet består av ett bidrag på 80 procent av lönen upp till ett maxbelopp, dels av ett lån. Stödet ges i 44 veckor eller längre om man studerar på deltid.

Källa: CSN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet