Andelen positiva covidtester har ökat den senaste veckan i Kronoberg. Foto: Ole Berg-Rusten/ TT

Tendenser på smittökning i Kronoberg – fler positiva fall

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddet i Kronoberg har under de senaste dagarna kunnat se att andelen positiva covidtester har ökat. Ökningen ses i alla åldersgrupper och i flera av länets kommuner.

– Trenden är förstås oroväckande. Den aktualiserar att vi inte kan slappna av, det här är inte över. Risken finns att smittspridningen tar fart ordentligt och att vi får fler allvarliga sjukdomsfall, om vi inte alla hjälps åt och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta blir inte mindre viktigt nu när besöksförbudet på särskilda boenden hävs, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Ökningen är inte jättestor, men den visar ändå ett trendbrott jämfört med tidigare veckor. Vecka 38 låg andelen positiva tester på 3 procent, de senaste dagarna har andelen positiva tester legat på 5,5 procent.

– Det verkar handla om mindre lokala ansamlingar om fem till tio fall, kopplat till exempelvis idrottsklubbar, skolor, privata tillställningar och arbetsplatser inklusive utbildningar. Samma trend finns i flera andra regioner i Sverige, säger Christian Blomkvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet