Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Tog med kniv till riksdagen – döms till böter

Publicerad

Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) tvingas betala dryga böter för brott mot knivlagen, rapporterar Smålandsposten. Detta sedan hon burit runt på en morakniv i väskan.

– Det har inte varit behov av någon kniv, hon har inte den yrkesrollen så man kan säga att det skulle vara tillåtet att bära kniv. Jag kan inte göra någon annan bedömning än att det här är brottsligt, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson till Smålandsposten.

Hon har skrivit ett strafföreläggande för brott mot knivlagen. Accepterar Anna Tenje bötesbeloppet, 50 dagsböter, totalt på 32.500 kronor, slipper hon rättgång.

På väg in i riksdagen

Kniven, som enligt Tenje var sonens scoutkniv, låg i kommunalrådets väska och följde av misstag med på bland annat ett flyg från Växjö till Bromma, som SVT Nyheter Småland tidigare har rapporterat om. Kniven var även på väg in i riksdagen, men där tog det stopp i säkerhetskontrollen.

Riksdagens säkerhetschef valde att inte polisanmäla Anna Tenje, men en anmälan gjordes senare av en privatperson.

Anna Tenje har själv förhörts av polisen och har medgivit de faktiska omständigheterna, men förnekar att hon skulle haft ett uppsåt.

Anna Tenje skriver följande i ett sms till SVT Nyheter Småland:

– Jag har bara läst om det här i medierna, jag har inte själv tagit del av något beslut från åklagaren. När jag får beskedet från åklagaren ska jag läsa det och noga överväga vad jag ska göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer