Alice Andersson från Mönsterås säger att hela landet drabbats av terrordådet i Christchurch på Nya Zeeland Foto: TT/Privat

Alice från Mönsterås: ”Hela landet påverkas av dådet i Christchurch”

Publicerad

49 personer har dödats i en terrorattack vid två moskéer i staden Christchurch på sydön i Nya Zeeland. Alice Andersson från Mönsterås bor på nordön, men säger att dådet påverkar hela landet.
– Det är svårt att förstå att det kunde hända här, säger hon till SVT.

Alice Andersson från Mönsterås bor och pluggar i Auckland, som ligger på Nya Zeelands nordö – drygt 100 mil från Christchurch. Men trots avståndet till terrordådet berättar hon att gatorna i Auckland är så gott som tomma på fredagsfirande människor. Däremot är det enormt många poliser ute.

– Vi håller oss inomhus, vi följer nyhetssändningarna och sociala medier. Och vi ringer till varandra. Att gå ut en sån här kväll känns helt otänkbart, säger hon.

Centralstationen utrymdes

Hon berättar också att centralstationen i Auckland, där hon bor, alldeles nyligen blivit helt och hållet utrymd eftersom två övergivna väskor misstänktes innehålla sprängladdningar.

Huruvida väskorna innehöll sprängladdningar eller inte är ännu oklart, men av säkerhetsskäl utrymdes centralstationen när de övergivna väskorna hittades.

– För en kvart sedan hördes ljudet av en explosion när de övergivna väskorna oskadliggjordes, säger Alice Andersson.

– Alla människor här är mer eller mindre i chock.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet