Foto: SVT & Carl Carlert

Tidigare morddömd man åtalas för våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcks åtal mot den 42-årige man som misstänks för en våldtäkt i ett parkeringsgarage i Växjö i slutet av april. Mannen är för polisen en välkänd återfallsförbrytare som tidigare dömts för flera våldsbrott och sexualbrott samt ett mord.

Våldtäkten som 42-åringen nu åtalas för ska ha ägt rum i ett parkeringshus i centrala Växjö i april i år.

Mannen har sedan tidigare flera domar och fängelsestraff bakom sig. Bland annat är han dömd för att ha mördat en 78-årig kvinna i mitten av 1990-talet och för att enligt tingsrätten ha våldtagit en annan kvinna med en grillgaffel i Hovmantorp 2009.

Återfallsförbrytare

Den domen mildrades dock senare av hovrätten som i stället dömde mannen till två års fängelse för sexuellt ofredande.

Sedan dess har mannen dömts för flera ytterligare brott. Bland annat ska han 2013 ha misshandlat och våldtagit en äldre kvinna i Lessebo samt hotat flera personer till livet.

Häktades i maj

Prövotiden för hans senaste villkorliga frigivningen gick ut i februari i år. Mannen häktades sedan misstänkt för våldtäkten i parkeringshuset i maj och har sedan dess suttit häktad.

Åtalet skulle från början ha väckts redan i maj men av olika anledningar har det skjutits upp gång på gång i sommar. Men idag lämnades åtalet till slut in.

– Jag har nu väckt åtal för våldtäkt, säger vice chefsåklagare Yvonne Rubinsson.

Enligt åklagaren håller tingsrätten just nu på och planerar rättegången och något datum för rättegången är ännu inte satt. Men 42-åringen kommer att vara frihetsberövad fram till rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.