Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Rydell är projektledare på Kalmarsund Pride. Foto: Hanna Nilsson/SVT Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tidigare ordförande anklagar Kalmarsund pride för jäv och värdegrundsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Att projektledaren för prideveckan i Kalmar fick uppdraget att arrangera den genom sitt egna företag och få betalt för jobbet har fått tidigare ordföranden för Kalmarsund pride att reagera starkt. Han menar att det bryter mot föreningens värdegrund.

Thomas Isaksson som var ordförande för den ideella föreningen Kalmarsund pride under från 2017 fram till slutet av 2019 är kritisk till att föreningen i år valde att betala projektledaren Jessica Rydell för sitt arbete med prideveckan. Hennes företag fick uppdraget.

– Man skulle ha genomfört årets pridevecka baserat på ideella insatser som man gjort sedan föreningen bildades. Om det är ett problem med resurser får man anpassa verksamheten efter de resurser man har, säger Thomas Isaksson.

Han menar att det handlar om jäv.

– Först om främst kan man inte ta beslut om att anlita någon när det bryter mot värdegrunden. Om det hade varit tillåtet så hade man i så fall sökt någon utanför den egna gruppen där frågan om jäv inte hade kunnat uppstå.

”Måste offentliggöras”

Trots att han har avgått har han fortfarande lite insyn.

– Jag har känt till det här ett antal veckor och jag har haft svårt att förhålla mig till hur jag skulle göra. Om jag skulle medverka till att mörka det eller gå ut och säga att så här får det inte gå till. Jag har landat i att det måste offentliggöras, man måste rätta till det här.

Du har själv varit engagerad i flera år, varför väljer du att rikta så allvarlig kritik mot organisationen?

Kalmarsund pride jobbar i en förtroendebransch. Det gäller att bevara och förvalta det goda ryktet men det misslyckas med i år genom att bryta mot värdegrunden.

Nekar till värdegrundsbrott

Jessica Rydell – som förutom att vara projektledare för prideveckan också sitter med i styrelsen för Kalmarsund pride som kassör – är förvånad över Thomas Isakssons agerande.

– Han vet att det inte är någon i styrelsen som får betalt för sitt uppdrag, precis som det står i stadgarna.

Styrelsen gav Jessica Rydell och hennes företag i uppdrag att genomföra hela Prideveckan i Kalmar. För det betalade de 45 000 kronor.

– Jag har inte fått betalt som styrelsemedlem. Mitt företag har fått ett uppdrag och skrivit ett avtal med Kalmarsund Pride.

Angående anklagelserna om jäv tycker Jessica Rydell att det är problematiskt att sitta i styrelsen och samtidigt ha ett så stort uppdrag.

– Jag ville lämna posten som kassör men det fanns ingen annan som ställde upp.

Vi senaste årsmötet valdes en vice kassör som skulle kunna ta över under tiden men på grund av corona gick det inte att genomföra.  Men hon säger att hon inte själva attesterat fakturorna till sitt eget företag

– Fakturorna har attesterats av vice kassören och det är också hon som skrivit avtal med mitt företag, säger Jessica Rydell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer