Foto: TT

Tidigarelagd festival krockar med etablerat evenemang

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults årliga festival Familjefestivalen byter namn, plats och datum och tidigareläggs till början av juni. Det gör att festivalen krockar med Hallarydsdagen.

– Vi visste helt enkelt inte om att Hallarydsdagen anordnades den helgen. Vi gjorde en omvärldskoll för att inte krocka med något annat och bad om att få in uppgifter om andra evenemang. Tyvärr hörde vi inget från Hallaryd, säger Malin Blom, kommunikationschef i Älmhults kommun.

Hon säger att kommunen har fått till en bra dialog med arrangörerna av Hallarydsdagen och att man nu hoppas kunna göra något bra tillsammans.

Älmhult

– Tyvärr är det ju så att om man flyttar något till ett nytt datum som krockar det alltid med något.

Fritt inträde ger minskad artistbudget

Tidigare har Familjefestivalen hållits i slutet av augusti. Nu väljer kommunen att byta namn och flytta in arrangemanget till centrum. Festivalen blir också en del av Världens Hem-veckan där både pridefestival och nationaldagsfirande ingår.

– Att vi valde att tidigarelägga festivalen berodde på att vi i början av hösten har flera evenemang som ligger nära varandra. Familjefestivalen kostade också pengar att gå in på, nu blir det fritt inträde under den två dagar långa festivalen.

Som en följd av att det är gratis inträde till den två dagar långa festivalen har kommunen minskat i artistbudgeten.

– Eftersom vi valt att inte ta inträde och därmed inte heller får in pengar den vägen har vi också mindre pengar att röra oss med. Men istället så öppnar vi upp så att alla som vill kan komma.

”Målet är en bra mix”

Per Faeltenborg är projektledare för festivalen och den som just nu sitter och bokar upp artister inför festivalen.

– Det ska blir jättekul att få göra en stadsfestival. Jag är i slutförhandling med flera artister och det borde vara klart inom några dagar.

Påverkar en minskad budget vilka artister som kan anlitas?

– Jag tror inte folk vet hur mycket olika artister kostar. Mitt mål är att få till en bra mix för en bra helhet. Det ska gå att få till ett bra utbud ändå.

Han hoppas också att en festival med fritt inträde kan locka fler än tidigare.

– Mycket handlar om att boka en känd artikel för att locka folk. Sen hoppas jag så klart fler dyker upp nu när det är gratis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet