Pandemilagen får butiker att vidta åtgärder. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tillsyn av nya pandemilagen inleds nästa vecka

Publicerad

Nästa vecka inleder länstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län sina tillsyner för att se till att den nya pandemilagen följs.

Pandemilagen syftar till att motverka trängsel och därmed också minska smittspridningen. Det gäller bland annat gym, sportanläggningar och handelsplatser.

– Vi har redan fått in några klagomålsärenden från olika personer som upplevt att det är trångt på olika platser. Men än så länge är inget av ärendena avgjort, säger Åsa Axheden, tillförordnad miljöchef på länsstyrelsen i Kalmar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Hon upplever att många är måna om att göra rätt.

– Det verkar finnas en hög medvetenhet. Nu hoppas jag på att besökare och kunder också följer informationen och tar hänsyn.

Viktigt att sprida kunskapen

Också i Kronobergs län förbereder man sig för att ge sig ut och göra tillsyn i nästa vecka.

– Den här veckan har vi behövt för att förbereda och frigöra rätt personal. Det är också viktigt att så många som möjligt inom organisationen kan utföra tillsynen om någon av oss skulle bli sjuk, säger Ulrika Lind, länsveterinär och samordnare för kontrollerna på länsstyrelsen i Kronobergs län.

Även hon hoppas att allmänheten ska följa de anvisningar som nu gäller vid exempelvis gym.

– Det är superviktigt att det görs. Det är först då vi kan få full effekt.

Den nya pandemilagen innebär bland annat att varje besökare i en butik ska ha minst tio kvadratmeter egen yta att röra sig på. Vid entréer till affärer ska det också skyltas med hur stort maxantalet besökare får vara. Om inte lagen följs riskerar verksamheten att förläggas med vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet