Tingsryd – Förbjuden försäljning av sten från Mien

Uppdaterad
Publicerad

Stenar av en mycket sällsynt bergart från Ramsö i sjön Mien sydväst om Tingsryd finns till försäljning på en tysk internetsida. Det har fått länsstyrelsen i Kronobergs län att inleda en granskning av försäljningen eftersom länsstyrelsen redan 1959 förbjöd att exploatera Ramsös sällsynta förekomst av bergarten ryolit.

Det var en privatperson som gjorde upptäckten av att ryolitstenar var till försäljning, och anmälde detta till länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skriver 1959: ”Naturminnets beskaffenhet: Ön Ramsö i sjön Mien med förekomst av ryolit, en mycket sällsynt eruptiv bergart.- – – Hela ön Ramsö är fridlyst såsom naturminne, varvid det är förbjudet att exploatera öns ryolitförekomster.

Fakta

ryoli´t (ty. Rhyolith, en bildning till grek. rhy´ax '(lava)ström' och li´thos 'sten'), liparit, vanligen ljusgrå magmatisk bergart som bildats vid jordytan. Den har strökorn av mineralen kvarts och fältspat i en finkornig eller glasig grundmassa. Ryolit bildas ur samma slags magma som bergarten granit.

Nationalencyklopedien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.