För att minska smittspridning ska set nya teamet ska bara vara hos omsorgstagare med coronainfektion. Foto: Tingsryds kommun, TT

Tingsryds hemtjänst startar nytt coronateam

Publicerad

De senaste dagarna har kommunen sett en ökad smittspridning av coronaviruset bland omsorgstagare i hemtjänsten. För att stoppa virusets framfart startar de nu ett särskilt covid-team.

Totalt har sju omsorgstagare inom hemtjänsten i Tingsryd blivit konstaterat smittade av coronaviruset, en av dem är friskförklarad.

Från och med onsdag kväll ska det nya teamet inom vård- och omsorgsförvaltningen bara vårda omsorgstagare med bekräftad covid-19 smitta. Liknande coronateam finns sedan tidigare i några andra kommuner, till exempel Göteborg.

– Vi har fler än tidigare som vi ger hemtjänst till som har covid-19. Vi vill minska risken att vi själva sprider smittan vidare, säger omsorgschefen i Tingsryd, Martin Hansson.

Personalen oroade

Risken för att sprida och smittas av covid-19 har, som SVT Nyheter Småland tidigare berättat, oroat personalen. I slutet av april begärde fackförbundet kommunal ett skyddstopp eftersom personalen inte fick andningsskydd hos drabbade omsorgstagare. Stoppet hävdes dock av Arbetsmiljöverket efter bara tre timmar.

Tingsryd har också inrättat en specifik korttidsavdelning för covid-positiva och har förberett för att kunna starta upp en avdelning för vård i livets slut kopplat till coronaviruset.

– Jag tror vi är rätt på det, det behövs nya arbetssätt för att möta pandemin, säger Martin Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer