– Vi börjar senare på dagen och jobbar längre tider på eftermiddagarna. Vi är också tillgängliga om eleverna skulle ha håltimmar, säger Jesper Wihlborg, verksamhetsledare på Kulturverkstan. Foto: SVT.

Kulturverkstan i Tingsryd kan visa vägen för Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

I Tingsryds kommun behöver inte eleverna avbryta pågående lektioner för att kunna gå på musikundervisning. Kommunens Kulturverkstan erbjuder större tillgänglighet, men barn och ungdomar är mer beroende av föräldrarnas engagemang.

Skolinspektionen har meddelat att Gislaveds kommun bryter mot skollagen när eleverna kan gå ifrån ordinarie skolundervisning för att lära sig sjunga eller spela instrument.

– Vi är både ledsna och arga över det här. Vår verksamhet kommer att raseras, säger sång- och gitarrläraren Urban Björn på Musikskolan i Gislaved.

Tingsryd

På Kulturverkstan i Tingsryd är det andra tongångar. De förstår oron som Skolinspektionens beslut kan väcka, men musikundervisningen går att organisera på annat sätt, menar Jesper Wihlborg, verksamhetsledare på Kulturverkstan.

– Vi börjar senare på dagen och jobbar längre tider på eftermiddagarna. Vi är också tillgängliga om eleverna skulle ha håltimmar, säger Jesper Wihlborg.

”Drabbar landsbygden hårdast”

Skolinspektionens beslut kan drabba landsbygdseleverna hårdast eftersom de är mer beroende av skolbussen för att komma hem, säger Torgny Sandgren, Kulturskolerådets generalsekreterare.

Tingsryd erbjuder eleverna två avgångar, vid två respektive fyra-tiden. Musikeleverna som slutar klockan två kan gå på musikundervisning men problem uppstår för de elever som ska gå på undervisning efter klockan fyra.

De eleverna är helt och hållet beroende av att någon vuxen hämtar dem så att de kommer hem.

– Ja, det ställer krav på föräldrarna men skulle det bli kris finns det alltid en ledare som kan ställa upp så att eleven får skjuts hem, säger Jesper Wihlborg.

”Bett Skolverket se vad som gäller”

Tidigare har det varit upp till rektorerna att bestämma hur musikundervisningen ska bedrivas. Det självbestämmandet ser nu ut att bli mycket begränsat eller kanske borttaget i och med Skolinspektionens beslut.

– Vi har bett Kulturrådet och Skolverket att se vad som gäller. Även om Skolinspektionen skulle ha gjort rätt bedömning har vi i Sverige en lång praxis av att hitta lokala lösningar. Det handlar om att erbjuda så många barn som möjligt möjligheten att lära sig musik, säger Torgny Sandgren, Kulturskolerådets generalsekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tingsryd

Mer i ämnet