Tjuvfiskare överklagar till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av nio dömda i den stora tjuvfiskehärvan i Kronoberg överklagar sina domar till hovrätten. Den utpekade huvudmannen som dömdes till 14 månaders fängelse är inte en av dem.

SVT Nyheter Småland har under de senaste veckorna haft kontakt med advokaten till den 42-årige man som pekades ut som huvudman i tjuvfiskeligan och dömdes till 14 månaders fängelse för grovt häleri.

Efter en tids övervägande väljer nu hans klient att inte lämna in någon överklagan på sin dom. Istället är det fyra personer från ligan som alla dömdes för grovt brott mot fiskelagen som kommer att överklaga sina domar till hovrätten.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Nekar organiserat tjuvfiske

Gemensamt för dem är att alla nekar till att de varit inblandade i något organiserat eller samordnat tjuvfiske.

Det var den 15 november som Växjö tingsrätt dömde nio män för att ha tjuvfiskat 1,7 ton gös och 1,1 ton kräftor i ett flera insjöar i Småland och södra Sverige. Fångsten såldes senare till ett värde på omkring 400.000 kronor enligt åtalet.

Åtta av männen friades från misstanke om häleri men dömdes i stället för grovt brott mot fiskelagen, samtliga till villkorlig dom.

BILDSPEL: Här är tjuvfiskeligans egna bilder

LÄS MER: Fiskade tonvis med gös och kräftor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjuvfiskehärvan i Sydsverige

Mer i ämnet