Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Birger Winqvist boende på äldreboendet Äppelvägen i Färjestaden och enhetschefen Jenny Westerlund berättar om den nya telefonkiosken. Foto: Farhad Khalili/SVT

Telefonkiosk ska bryta isoleringen på äldreboendet

Publicerad

Mörbylånga är en av två kommuner i landet som lanserar en telefonkiosk på ett äldreboende med funktionen att ha ett videosamtal. Nu kan boende på äldreboendet Äppelvägen i Färjestaden samtala med sina anhöriga via den nya tekniken.

– Det är ett pilotprojekt som vi fick ta del av, där det används en läsplatta med en förenklad meny som gör det möjligt att de boende kan ringa sina anhöriga via ett videosamtal, säger Jenny Westerlund, enhetschef på Äppelvägen äldreboende.

På vilket sätt kan telefonkiosken hjälpa de boende?

– Den fungerar bra för att bryta isoleringen som råder just nu och det är skönt för de boende att kunna se och tala med sina anhöriga, säger Jenny Westerlund.

Inbyggd läsplatta i en telefonkiosk

Telefonkioskens vanliga knappsats och telefonlur har ersatts med en läsplatta. Den digitala menyn har förenklats för att kunna genomföra ett videosamtal utan några förkunskaper.

– Det är en mycket kul idé och det tycker vi alla som bor här, säger Birger Winqvist, 95 år, boende på Äppelvägen äldreboende i Färjestaden.

Det är Mörbylånga och Trelleborg kommuner som är först i landet med att testa den här lösningen och pilotprojektet genomförs i samarbete med ett telefonbolag.

I klippet ovan berättar enhetschefen Jenny Westerlund och Birger Winqvist mer om telefonkiosken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer