Växjö kommun har under flera år tagit betalt för serviceresor trots att avtal om detta inte funnits. Foto: SVT

Tog betalt för serviceresor – Växjö kommun ångerfull

Publicerad

I flera år har Växjö kommun bedrivit olaglig verksamhet med sina serviceresor för personer med funktionsnedsättning. Kommunen ska ha tagit betalt för resorna, trots att avtal om detta inte existerat.

För att få köra taxi åt personer med behov inom kommunen krävs ett yrkesförarbevis, vilket innebär rätt till att ta betalt. Detta har Växjö kommun missat att ordna under flera års tid, något som de beklagar.

– Ingen har vetat solklart hur rättsläget har varit. Det har funnits en praxis i hela landet att ha den här typen av resor mot betalning, men som det ser ut just nu har det inte hållit rent juridiskt, säger Per Sandberg som är förvaltningschef på nämnden för arbete och välfärd.

Inte velat dölja verksamheten

Kommunen har inte haft för avsikt att mörka det som har hänt. Per Sandberg påpekar att det har funnits flera platser runtom i landet där liknande saker har inträffat.

– Men det innebär ingen skada för individen, utan det handlar om att vi inte får ta betalt för resorna. Det som vi gjort är olagligt och det är ett fel som vi står för, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer