Foto: TT

Tonåring överklagar våldtäktsdom till Högsta domstolen

Publicerad

En 17-årig pojke från norra Kalmar län som dömts för våldtäkt mot barn överklagar domen till Högsta domstolen. Pojken var 16 år och flickan 14 år vid tidpunkten för händelsen.

Det var två ungdomar som dömdes för våldtäkt mot barn i hovrätten. Den ene pojkens advokat menar att hovrätten felaktigt utgått från att de två misstänkta gärningsmännen kände till hur gammal flickan var. Advokaten menar att denna, enligt honom felaktiga utgångspunkt, var avgörande för den fällande domen och vill nu att HD skickar tillbaka målet till hovrätten för ny prövning.

De båda pojkarna friades i tingsrätten i våras. Tingsrätten ansåg att de hade haft sex med flickan men menade att de inte förstått hur ung flickan var.

Ungdomsvård och fängelse

Domen överklagades och hovrätten i Jönköping dömde männen för våldtäkt mot barn. Hovrätten ansåg att de båda pojkarna bör ha förstått att flickan var under femton år. Den yngre av pojkarna dömdes till ungdomsvård och ungdomstjänst. Den äldre dömdes till ett år och tre månaders fängelse samt till utvisning efter avtjänat straff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.