Försökte råna med baseballträ – skyller på brännboll

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringarna säger sig ha haft baseballträt till brännboll och elpistolen trodde de var en ficklampa. Men det tror inte tingsrätten på och dömer dem för att ha försökt råna butiksägaren.

Det hela började med att mannen som driver butiken i Nybro erbjöd praktik i butiken till en av pojkarna.

Pojken var där en tid men fick sedan veta att han inte längre behövdes i butiken. Han blev då upprörd och dagen efter kom han åter till butiken tillsammans med den nu andre dömde pojken.

Krävde pengar

Pojkarna krävde då pengar från butiksägaren men när de nekades så hotade en av tonårspojkarna att slakta och skjuta denne. När ynglingarna sen lämnade butiken började de vandalisera den utifrån. Med ett baseballträ slog de sönder rutor till butiken.

De båda kunde gripas kort efter händelsen. Båda förnekar att de skulle ha hotat butiksägaren och menar istället att denne knuffat ut dem ur butiken.

Tror inte på tonåringarna

Att de hade ett baseballträ med sig förklarar de med att det skulle användas för att spela brännboll i skolan. Kniven var en fiskekniv och elpistolen trodde de var en ficklampa.

Den förklaringen tror inte tingsrätten på utan bedömer att de båda pojkarna beväpnade med kniv, elpistol och baseballträ uppsökt butiken och genom hot och våld försökt att tvinga till sig pengar.

Fängelse om de var vuxna

Därför döms de båda för försök till rån, skadegörelse och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. En av dem döms också för vapenbrott.

En av dem döms till ungdomsvård och ungdomstjänst 50 timmar. Den andre pojken döms till ungdomstjänst i 100 timmar.

Enligt domen från Kalmar tingsrätt så skulle de båda dömts till fängelsestraff om de varit vuxna. Men med hänsyn till deras ungdom döms de istället till ungdomsvård.

När händelsen inträffade i slutet av november 2016 så var en av pojkarna 15 år och 10 månader och den andre pojken 16 år och 10 månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer