Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är femtio år sedan glasbruket i Alsterbro lades ner. Sex ton bly och fyra ton arsenik blev kvar i marken. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Här blev fyra ton arsenik kvar när glasbruket la ner i Alsterbro

Uppdaterad
Publicerad

Fyra ton arsenik och nära sex ton bly. Så mycket föroreningar innehöll jorden intill det nerlagda glasbruket i Alsterbro.

Det är 50 år sedan glastillverkningen upphörde i Alsterbro, men det är mindre än ett år sedan som området sanerades från de föroreningar som fanns i marken i och intill glasbruket.

Över 20 000 kubikmeter med förorenad jord har grävts bort och ersatts med jord som inte ska vara förorenad. Den nya jorden ligger kal i väntan på att gräset ska börja växa.

Nybro

Fyra ton arsenik och sex ton bly

– Den här jorden innehöll fyra ton arsenik och nära sex ton bly som lämnat fastigheten, säger Jonas Karlsson som är samordnare för Innovativ sanering.

– Det är oerhört viktigt att de förorenade områdena saneras eftersom det finns en stor risk att föroreningarna sprids, säger han.

Intill glasbruket i Alsterbro rinner Alsterån som i sin tur rinner ut i Östersjön, och genom saneringen i Alsterbro minskar risken att föroreningarna ska spridas till Östersjön.

Kostnad – 18 miljoner kronor

Saneringen av glasbruket i Alsterbro kostade 18 miljoner kronor och innebar att stora delar av jorden i närheten av glasbruket grävdes upp och ersattes med ny, men också att glasbruket fick en invändig sanering i och med att material som var förorenade togs bort.

Glasbruket i Alsterbro är det sjätte glasbruket i Sverige som saneras. Det återstår 34 glasbruk innan alla blivit sanerade.

Jonas Karlsson, samordnare för Innovativ sanering. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

– Kostnaden för att sanera glasbruken är beräknad till en miljard kronor, säger Jonas Karlsson.

Vad får man för de pengarna?

– Man får en giftfri miljö, utan risk för djur eller människor. Och skapar liv och framtidstro på landsbygden, säger Jonas Karlsson.

Hur säkra kan de människor vara som bor intill glasbruket, på att de ska kunna använda jorden och odla?

Det kan de vara säkra på, för nu är jorden uppgrävd och kontrollerad och föroreningarna borta.

En interaktiv karta över platser som ingår i saneringsprojektet hittar du på Innovativ sanerings hemsida.

Saneringen av glasriket

• I Glasriket har man utrett ett 40-tal glasbruk som alla är av högsta riskklass enligt länsstyrelsens klassificering.

• Högsta riskklass innebär att det finns en mycket stor risk för skador på människa och miljö.

• Sex av glasbruken har sanerats. Alsterbro finns bland de sex.

• Projetet som heter Inovativ sanering finansieras av SGI och Länsstyrelserna i Kalmar och Kronoberg samt av Glasrikekommunerna, Målerås Glasbruk, The Glass Factory, Ragn‑Sells, Form Us With Love.

Källa: Innovativ sanering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet