Höjda temperaturer, torka och skyfall. Så ser den dystra framtidsprognosen för området kring södra Östersjön ut enligt Vattenmyndigheten för södra Östersjön. Foto: SVT

Klimatförändringar kan ge både torka och översvämningar

Publicerad

Skyfall, torka och höjda temperaturer. Så ser den dystra framtidsprognosen för området kring södra Östersjön ut.

– Klimatfrågorna har fram till nu varit fokuserade på översvämningar och översvämningsskydd och det är ju också ett stort problem, men samtidigt som risken för havsvattenhöjningar är stor, är risken för torka och torrperioder också ett stort problem, säger Irene Bohman som är vattenvårdsdirektör för södra Östersjöns vattendistrikt.

Enligt det samråd kring Östersjön som just nu är aktuellt handlar det om en framtid högre temperaturer i södra Sverige, vilket kan komma att resultera i både torka och översvämningar, beroende på kraftigare skyfall och minskad tillgång till dricksvatten. Södra Östersjös vattendistrikt är enligt Vattenmyndigheten särskilt utsatt för vattenbrist, allra störst är risken i sydöstra Sverige och Öland och Gotland.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.