Foto: Lise Åserud /NTB scanpix/TT/Rob Griffith/AP/TT

Insektsdöd och nya sjukdomar – så påverkas Kalmar av klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringarna kommer att påverka olika regioner på olika sätt. I Kalmar län står mycket på spel med stigande vattennivåer men också bland annat mer skogsbränder, torka och insektsburna sjukdomar.

Exakt hur Kalmar län kommer att drabbas av klimatförändringarna i framtiden är svårt att säga. Framförallt beror det på om mänskligheten lyckas begränsa sina utsläpp av växthusgaser, och i sådant fall med hur mycket.

Men i dagsläget ser det ut som om att medeltemperaturen i världen kommer att fortsätta stiga vilket skulle få flera allvarliga konsekvenser inte bara globalt utan även på en lokalt.

Kalmar

Landskapet i Kalmar län är mycket varierat och kustkommuner och inlandskommuner kommer att drabbas på olika sätt. I södra länet väntas dessutom stigande vattennivåer innebära ett större problem, medan ras och skred kommer bli ett större problem i de norra delarna.

Vill du veta mer vad som kan komma att ske?

Se på klippet här ovan eller läs den regionala handlingsplanen för klimatanpassning i Kalmar län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet