Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör LRF Sydosts ordförande Roger Gustafsson om situationen för lantbrukarna på Öland i klippet ovan. Foto: Jesper Johansson/SVT

Torkan på Öland drabbar lantbruket – kan tvingas nödslakta

Uppdaterad
Publicerad

För femte året i rad har Öland drabbats av svår torka och värme som skapar stora problem för lantbrukarna på ön. Stora delar av betesmarken på ön är helt uttorkad och det råder nu brist på foder för djuren.

För många lantbrukare på Öland har denna sommar inneburit ännu en sommar av torka till följd av det varma vädret och avsaknaden av nederbörd.

– Det här är en problematik som hänger ihop med sviterna från 2018. Man har jobbat oerhört hårt för att säkerställa fodertillgången, men det är en utmaning på grund av att det varit så här i flera år, säger Roger Gustafsson, ordförande för LRF Sydost.

Fler djur till slakt

– Betermarkerna är totalt nedvissnade. Det finns knappt några gröna strån för djuren att få i sig, dessutom börjar det tryta med vattentillgången på markerna, säger Roger Gustafsson.

Några av de lantbrukare som SVT Nyheter Småland har pratat med menar att bristen på foder tillsammans med höga priser på insatsvaror har gjort att man överväger att skicka iväg fler djur på slakt än normalt.

”Luttrat folk”

– Det ser nog lite olika ut från gård till gård, men ibland behöver man minska djurantalet för att anpassa den biten eller så kan man utöka foderarealen för djuren. Man måste kunna driva djurhållningen på ett vettigt och resonabelt sätt, säger Roger Gustafsson.

Hur länge orkar lantbrukarna hålla på när det har varit såhär i fem år i rad?

– Det är ett luttrat folk, man ska ha med sig att vi befinner sig i den delen av landet landet med minst nederbörd, men det är klart att det tär på krafterna.

Han fortsätter:

– Men djuren är företagens motor så min känsla är att man är fokuserad på att hitta och säkerställa lösningar som kan säkra verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.