Så här mycket kantareller kan man inte räkna med än. Foto: SVT

Torrt i skogen missgynnar svampen – men det finns hopp

Uppdaterad
Publicerad

Vill du ut och plocka svamp tidigt på säsongen? Då kommer du få leta en hel del. Just nu är det extremt torrt i skogsmarken, vilket gör att svampen håller sig undan.

Sommaren har bjudit på idel solsken och varma dagar. För skogen är det inte världens bästa förutsättningar då delar av den inte får det den behöver. Marie Jadner är svampkonsulent och vet vilka förutsättningar som krävs för att det ska bli ett stort svampår.

– Det finns några sorter som brukar komma tidigt. I början på säsongen vill nästan alla hitta kantareller, det vi kallar för ”det gula guldet”. Kommer det regn så kommer det redan nu kantareller, men även olika soppar. Men det bästa vore om det regnade ordentligt i några veckors tid.

Känsliga för kyla

När det sedan kommer regn gäller det även att värmen håller i sig. För skulle graderna sjunka snabbt, så pass att det fryser på i vissa skuggpartier, kommer svampen inte att klara sig.

– Vi får hoppas att det inte blir frost tidigt i höst, för många svampar är inte så förtjusta i frost. Allra helst ska det vara en kombination av regn och värme, säger Marie Jadner.

Rådet är att hålla sig till platser i skogen där ljuset inte kommer in.

– Undvik skogsgläntor när du plockar svamp. Håll dig till svala och torra platser dit solen inte når.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.