Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amie Ringberg från Miljöpartiet och kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S) har olika syn på hur Torås kommun ska få fler laddplatser för elbilar. Foto: SVT

Konflikt kring laddstolpar i Torsås: ”Kommunen ska inte skänka bort elen”

Publicerad

SVT:s kartläggning har visat att Torsås kommun ligger i botten i hela landet när det gäller laddmöjligheter för elbilar. Miljöpartisten Amie Ringberg tycker att kommunen måste gå ut och mycket mer aktivt handla upp tjänsten från företag som sedan står för laddstoplarna medan kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S) inte tycker att det är kommunens ansvar.

Utanför kommunhuset i Torsås finns två publika laddpunkter för elbilar som besökare kan ladda vid. Dessa två är kommunens enda publika laddplatser.

När SVT Nyheter Småland besöker Torsås är bägge platserna upptagna av vanliga bilar som blockerar laddarna.

Val 2022

”Handla upp tjänsten”

Amie Ringberg (MP), som står som förstanamn på Miljöpartiets lista inför kommunalvalet i höst tycker att kommunen i sin strävan att få till flera laddplatser borde gå ut och aktivt handla upp tjänsten från företag som sedan kan bygga laddstolparna och även sköta det administrativa runt laddningen.

Henrik Nilsson Bokor (S), kommunstyrelsens ordförande håller inte med om att det är ett kommunalt ansvar att se till att det kommer fler laddplatser till Torsås.

Hör de båda sidorna ge sina argument kring laddstolpar i Torås i klippet ovan.

Antal laddpunkter – kommun för kommun

Laddpunkter i Kalmar och Kronobergs län

Torsås             2  laddpunkter

Uppvidinge      4  laddpunkter

Högsby           5  laddpunkter

Emmaboda     6  laddpunkter

Nybro            12 laddpunkter

Mönsterås      13 laddpunkter

Lessebo         13 laddpunkter

Tingsryd        19 laddpunkter

Alvesta           20 laddpunkter

Hultsfred        21 laddpunkter

Vimmerby      22 laddpunkter

Mörbylånga   29 laddpunkter

Älmhult          36 laddpunkter

Markaryd       43 laddpunkter

Oskarshamn  55 laddpunkter

Borgholm      61 laddpunkter

Västervik       73 laddpunkter

Ljungby        75 laddpunkter

Kalmar         102 laddpunkter

Växjö          121 laddpunkter

Statistiken (feb 2022)  är inte heltäckande – det kan alltså finnas fler laddplatser i en kommun än vad filen visar. Det kan bero på att laddplatsen är uppförd efter att vi tog del av statistiken, att uttaget inte bedöms vara publikt, att uttaget inte är aktivt eller att det inte finns med i systemet än. Det finns inget heltäckande register men den källa vi använder, https://www.uppladdning.nu/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet