Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sedan den fjärde mars har ukrainska flyktingar kunnat åka gratis kollektivtrafik i Kronoberg. Foto: SVT

Trafiknämnden efter kritiken: ”Hjälpen ska tas bort”

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen säger att trafiknämndens beslut om att bara erbjuda ukrainska flyktingar gratis kollektivtrafik är diskriminerande. Nu svarar trafiknämnden att erbjudandet kommer tas bort.

Sedan den fjärde mars har ukrainska flyktingar kunnat åka gratis kollektivtrafik i Kronoberg. Och inte bara där – en rad andra regioner och bolag har beslutat samma sak. Bland annat Region Kalmar Län, Blekingetrafiken, Region Stockholm, Skånetrafiken och SJ.

”Akut åtgärd”

Carina Bengtsson (C), ordförande i trafiknämnden, säger att beslutet togs som en akut åtgärd eftersom flyktingarna kom så fort.

– Detta är en helt ny situation där Migrationsverket inte hade beredskap för att ta emot så många ukrainska flyktingar, säger hon.

Hon säger samtidigt att hon har förståelse för att Rädda Barnen skickat in en skrivelse, men att det inte handlar om diskriminering.

– Det ligger på Migrationsverket att stötta flyktingar ekonomiskt, vi kan inte erbjuda gratis kollektivtrafik till alla som kommer hit. Däremot så har ukrainska flyktingar fått det tillfälligt men snart kommer det tas bort, säger hon.

Carina Bengtsson (C) säger att beslutet ändras igen innan sommaren i och med att de ukrainska flyktingarna då kommer tas hand om av Migrationsverket, precis som alla andra flyktingar.

Hör Carina Bengtsson (C) förklara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet