Att bredda vägen är inte aktuellt i dag. Hör varför i klippet. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl, TT

Trafikverket: Därför breddar vi inte olycksvägen

Uppdaterad
Publicerad

Vägen trafikeras av tung trafik och har drabbats av många olyckor. Men trots det är breddning av sträckan på väg 120 kring Urshult inte prioriterad.

– Vi har inget uppdrag att bredda vägen, säger Johan Almgren på Trafikverket.

Att bredda väg 120 runt Urshult skulle kräva ett politiskt beslut från Region Kronoberg, enligt Johan Almgren, åtgärdsplanerare på Trafikverket region Syd.

– Än så länge har vi inget uppdrag av regionen om att bredda den här vägen och har inte på något sätt kunnat samordna det med den pågående beläggningsåtgärden, säger han.

Just nu lagas delar av vägen med en med ny beläggning, vilket kan göra vägen ytterligare några centimeter smalare och högre. Något som väckt kritik hos boende och politiker.

De sex kilometrar som får ny beläggning kostar totalt två miljoner som finansieras av staten. Att bredda en sträcka skulle kosta regionen i alla fall fem miljoner kronor – per kilometer, säger Johan Almgren.

Sänker hastigheten

Däremot vill nu Trafikverket sänka hastigheten, från 90 till 80 km/h.

Ni ska sänka hastigheten, har det att göra med vägens skick?

– Det är för att förhindra mötesolyckor som man jobbar med hastighetssänkning, en breddning skulle inte förändra det ställningstagandet. För att inte sänka krävs egentligen att vägen mötessepareras, säger Johan Almgren.

Beslut i september

I september kommer regionens politiker ta beslut om en remissutgåva till nästa länstransportplan. Christel Gustafsson regional utvecklingsdirektör, vill idag inte uppge om nya prioriteringar kring vägsträckan kommer finnas med där.

Tisdagen den 31 augusti välte en lastbil som arbetade med att asfaltera vägen – hör Johan Almgren kommentera detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.