Lars Lindgren, ordförande för Transportarbetareförbundet. Foto: Tomas Oneborg/TT

Transport hårdare än de andra LO-förbunden

Uppdaterad
Publicerad

Gränsen för när en person som är aktiv inom Sverigedemokraterna riskerar att bli utesluten ur sitt fackförbund varierar.

I går berättade vi att sverigedemokraten Sammy Augustsson, som sitter i kommunstyrelsen i Nybro, uteslutits som medlem ur Transportarbetareförbundet. Detta trots att han inte haft något fackligt uppdrag. Skälet till att han utesluts är enligt förbundet att han sitter i kommunstyrelsen i Nybro, och därför aktivt valt att föra fram Sverigedemokraternas politik. Han är alltså i deras ögon en aktiv sverigedemokrat.

En sammanställning som Svenska Dagbladet gjort visar att de flesta LO-förbunden har en mer restriktiv hållning till att utesluta aktiva sverigedemokrater. Alla förbunden säger att SD:s värderingar inte är förenliga med deras egna. Men var gränsen går för uteslutning skiljer sig åt.

– Aktiv sverigedemokrat plus aktiv i Seko går inte ihop. Däremot har vi ingen policy att vi utesluter aktiva sverigedemokrater som är medlemmar hos oss, säger Jonas Pettersson, som är kanslichef på Seko, till SVT Nyheter.

– Vi har inte uteslutit någon aktiv Sverigedemokrat. Vi har fått begäran om att utesluta vid ett par tillfällen, men när vi får en begäran gör vi en prövning. I det ena fallet lämnade personen SD, i det andra avsade sig personen sina fackliga uppdrag. Vi vill inte hamna i en situation där vi dömer människor utifrån deras partitillhörighet, säger Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall.

Men på Transportarbetareförbundet utgår man från partiprogrammet.

– Vi bestämde oss för att vi stöttar oss mot deras partiprogram. Vill man aktivt verka för att förändra samhället i den riktningen så strider det mot våra stadgar om allas lika värde och rättigheter. Man måste ha en formell grund, säger Lars Lindgren, förbundsordförande på Transportarbetarförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer