Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT följde med Ola Nilsson ut på vägen och fick känna hur gruset sprutade in i hytten. ”Man kommer hem med grus i kalsongerna” Foto: SVT

Ölandsbönder vansinniga – vill schakta bort Trafikverkets nya ”skitväg”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april lade Trafikverket nytt så kallat oljegrus på vägen från Stora Brunneby ner till Torngård på sydöstra Öland, något som ställt till stora problem för öns bönder. När värmen kom blödde vägbeläggningen och flera fordon har fått stenskott och till och med krossade rutor under helgen, vilket Ölandsbladet var först med att berätta.

Ola Nilsson är lantbrukare och har fått vindrutorna på tre av de traktorer han jobbar med sönderslagna av stenskott. När SVT träffar honom har han svårt att hålla tillbaka ilskan.

– Varje stenskott kostar nära 50 000 kronor att reparera, och självrisken är 10 000 kronor per traktor. Det är fullständigt ohållbart att vi ska behöva betala för att Trafikverket lagt ut billigaste och sämsta tänkbara skit som beläggning på vägen, säger Ola Nilsson.

Utan ruta mitt i skörden

Han säger att han utöver de tre traktorerna känner till ytterligare tio fordon som drabbats av stenskott under helgen.

– Vi har så mycket att göra nu också att vi inte kan låta några maskiner stå. Skörden måste in. Och vi är redan så ekonomiskt pressade av vår situation, så att behöva betala för skadorna som stenskotten gör känns helt uppåt väggarna, säger han.

Flera traktorer och andra fordon har fått stenskott sedan den nyanlagda oljegrusvägen på sydöstra Öland i värmen släppt ifrån sig sten och grus som kraschat flera vindrutor. Foto: Privat

Grus i kalsongerna

Och själv tvingades han köra ett pass i sin traktor utan framruta.

– Det yrde in så mycket sten och grus att när jag kom hem och ställde mig i duschen så rasade det sten och grus ur mina kalsonger, säger han.

– Vi som är bönder här är beredda att schakta bort oljegruset som ligger, men då får banne mig Trafikverket lägga på riktig asfalt, säger han.

”Olaglig handling”

På Trafikverket säger man att det är olyckligt att vägen blev dålig mitt i skörden. Men att schakta bort materialet är ingen bra idé enligt Trafikverkets projekledare Johan Falk.

– Det vore olaglig handling så det ska man absolut inte göra. Jag tycker det är en tråkig inställning när vi försöker göra i ordning vägen, säger Johan Falk till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikverket beklagar att vägen blev dålig, men avråder bönderna från att ta saken i egna händer. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer