Det nya sjukhuset i Växjö planeras i Räppe, en plats med kulturmiljövärden i riksintresset. Foto: Region Kronoberg

Tre arkitektlag tävlar om att få rita nya sjukhuset i Växjö

Publicerad

Sedan starten av sommaren har det varit möjligt för olika aktörer att lämna in anbud om att få gestalta det nya sjukhuset som planeras i Växjö. Nu har tre aktörer valts ut som under hösten ska arbeta fram förslag..

Sedan 2019, när regionfullmäktige tog sitt inriktningsbeslut, har arbetet med att planera ett nytt akutsjukhus i Räppe i Växjö pågått. I september i år presenterades ett gestaltningsprogram och nu har alltså tre aktörer, Sweco, White och Arkitema + Link, påbörjat det individuella arbetet med förslag på utformning.

Kulturvärden i fokus

Arbetet kommer att ske tillsammans med byggprojektledaren på Regionen, där man kommer kontrollera att arkitekterna följer de efterfrågade funktionerna. Att det planerade bygget ligger i ett område som är av riksintresse för kulturmiljövård sätter ännu en dimension på kraven som ställs.

– Det är viktigt att vi hittar ett upplägg där vi möter kulturmiljövärden i riksintresset för Bergkvara gård på bästa sätt, förklarar Oskar Lindegren projektledare Skanska. Det är därför vi redan nu arbetar med ett så kallat parallellt uppdrag där flera arkitektteam tar fram jämförbara gestaltningsförslag.

I februari 2022 ska regionfullmäktige fatta det formella beslutet om det blir en investering i ett nytt sjukhus. Ett ja där är en förutsättning för fortsatt samarbete med det arkitektlag som vinner tävlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.