Foto: Øystein Røimål/TT

Tre till sjukhus efter dykolycka i Västervik

Publicerad

Dykolyckan inträffade under räddningstjänstens övning i Västerviks skärgård. 20 meter under ytan fick en dykare problem och tillsammans med två andra dykare tvingades de tre att ta sig upp till ytan i ett för snabbt tempo. Eftersom det fanns misstankar om dykarsjuka så fördes de tre till sjukhus.

– Vi övade vattendykning utanför Gränsö i Västerviks skärgård. Vi skulle ner till mellan 25 och 27 meters djup men när man befinner sig på 20 meters djup så får en dykare någon form av tekniskt fel på sin dykutrustning. Han behöver då assistans av två andra dykare och när man sedan går upp så gör man det lite för snabbt mot vad som är rekommenderat, säger Joakim Jansson räddningschef vid Västerviks räddningstjänst.

Enligt Joakim Jansson fanns en oro för att de tre dykarna drabbats av dykarsjuka i samband med uppstigningen.

– Då larmade vi enligt de rutiner och regler som finns. För om de drabbats av dykarsjuka så behöver man professionell  hjälp. Och så visste vi ju inte läget med dem när de kom upp.

De tre dykarna fördes till sjukhus och när SVT Nyheter Småland når räddningschefen på telefon har han precis besökt de tre dykarna på sjukhuset.

Hur är det med dem?

– Det är bra. De är kvar en stund till för observation men kommer att få åka hem under de närmsta timmarna, säger Joakim Jansson.

Någon dykarsjuka drabbades de tre männen inte av men en helikopter stod redo att transportera dem vidare om så varit fallet.

– Det känns väldigt skönt att det har gått bra, säger Joakim Jansson.

Vad som orsakat felet ska nu utredas och händelsen kommer att anmälas till arbetsmiljöverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer