De drabbade kvinnorna ska ha blivit av med guld, silver och sammanlagt över 600 000 kronor. Foto: Isabell Höjman/TT, Henrik Montgomery/TT

Misstänkts ha lurat äldre kvinnor i Ljungby och Älmhult på stora belopp

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnor åtalas misstänkta för grovt bedrägeri mot äldre i södra Sverige. Två av fallen finns i Kronbergs län. Mer än 600 000 kronor ska ha försvunnit och även smycken i guld och silver ska ha stulits.

Enligt åtalet har kvinnorna kontaktat äldre och påstått att personen varit utsatt för brott. De ska då ha förmått den äldre att överföra pengar till ett konto eller att överlämna ett bankkort till dem. I vissa fall ska bedragarna ha lyckats höja swishgränsen och kunnat överföra pengar till annat konto.

Bedragarna uppges ha presenterat sig som anställda för antingen försäkringsbolag, kreditupplysningsföretag, bank eller polisen. Kvinnorna är folkbokförda i Skåne län men ska ha agerat i hela södra Sverige. Två fall finns i Kronobergs län.

Omfattar över 600 000 kronor

De misstänkta kvinnorna ska ha lurat åtta äldre på sammanlagt 633 000 kronor. De har även tagit smycken i guld och silver till okända men av icke ringa värden, enligt stämningsansökan.

Kvinnorna är mellan 25 och 29 år gamla och kontaktade offren mellan juli 2021-maj 2022. De står åtalade misstänkta för grovt bedrägeri i åtta fall, och för försök till grovt bedrägeri i sex fall.

Kvinnorna förnekar brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljungby

Mer i ämnet