Inför vårterminen 2018 är det rekordmånga som sökt till polishögskolan. Foto: TT

Trots högt söktryck – polisutbildningen fyller inte platserna

Uppdaterad
Publicerad

Många poliser lämnar yrket och det råder stor brist på poliser i Sverige. Ändå är runt hundra platser tomma på polisutbildningen när terminen börjar i höst.

SVT Nyheter har tagit del av färska siffror på antalet antagna studenter inför höstterminens start på polisutbildningen. Totalt handlar det om 800 platser som ska fyllas i landet, men trots 5.926 sökande är det bara 693 personer som antagits till utbildningen. Det är andra terminen i rad där hundra platser står tomma redan vid terminstart.

– Det handlar inte bara om att få ett högt antal ansökningar till polisutbildningen utan också att få rätt sökande som uppfyller den kravprofil som vi har, säger Hanna Lagerholm som är enhetschef på avdelningen för HR vid polisen i Stockholm.

Polisrekrytering i Växjö

Tomma platser igen

Polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö är det lärosäte i landet som kan ta emot flest studenter. Totalt handlar det om elva klasser med sammanlagt 24 studenter i varje klass.

Men i år ser det ut att bli tomma platser igen, något som inträffade under förra årets terminsstart.

– Inför höstterminen är det 302 studenter som blivit antagna, varav 50 är på distans. Det innebär att vi fyller tio och en halv klass, en siffra som kan minska inför terminsstarten där flera väljer att hoppa av kursen av olika anledningar, säger Thomas Norbe som är studierektor för polisprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö.

LÄS MER: Poliskrisen breder ut sig över landet – ”är en tickande bomb”

”Vill inte bli polis på grund av lönen”

Maria Erhnfelt från Strängnäs har sökt in till utbildningen fyra gånger, hon är en av de nästan 6000 som sökte till hösterminen 2017.

– Senaste sökomgången misslyckades jag på cykeltestet och då var det nog egentligen en kombination av att jag var lite för otränad och hade gått och dragit på förkylning länge.

Polisen står inför stora utmaningar. Missnöjet om låga löner växer och alltfler säger upp sig.

– Jag har ju valt det här för att jag tror att jag kan göra skillnad, och för att jag kan bli en bra polis och då får man ju också ta det andra, men jag vill ju inte bli polis på grund av lönen, säger Maria Ehrnfelt.

Just i dagarna kommer beskedet om prövning till den polisutbildning som börjar vårterminen 2018.

– Jag är jättenervös. Jag har ringt hem flera gånger idag och frågat om posten har kommit. Nu är jag taggad och vill bara ha ett datum framför mig så att jag har nästa målstolpe att uppnå, säger Maria Ehrnfelt. 

– Jag har levt jättesunt för att klara det den här gången. Så naturligtvis är jag både spänd och nervös men ser fram emot det. Jag tror jag blir antagen i höst. Fixar jag det här cykeltestet så tror jag att jag har alla förutsättningar att komma in.

Kan förändra inträdesprov

Det har tidigare diskuterats inom polisutbildningen om det är vissa moment vid antagningen som bör förändras för att tydliggöra vilka grundkunskaper en sökande behöver ha.

Ola Kronkvist, prefekt för polisutbildningen på Linnéuniversitetet Foto: LNU

– Jag tycker det behövs ett mer anpassat begåvningstest än det som används idag, det innebär att man ser vilka egenskaper som en polis specifikt behöver. I dag kan testet till exempel handla om att redovisa hur man kan veckla ihop en tvådimensionell papplåda för att passa en 3d-dimensionell form, det är ingen vanlig arbetsuppgift inom polisen, säger Ola Kronkvist som är prefekt för polisutbildningen vid Linnéuniversietet i Växjö.

Rekordmånga sökande

Inför starten av vårterminen 2018 är det totalt 9.353 sökande till polisutbildningen i landet vilket är rekord sedan polisutbildningen startade.

– Anledningen till att det är rekord kan ha att göra med polisens insats vid terrorattentatet i Stockholm tidigare i år, och att fler lockats till att bli polis. Men jag hoppas att tillräckligt många av dem som sökt har gjort ett medvetet val om vad det innebär att vara polis, säger Ola Kronkvist.

LÄS MER: Polisens plan – rekrytera från andra delar av landet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisrekrytering i Växjö

Mer i ämnet