Magnus Jonsson är näringslivsutvecklare i Uppvidinge. kommunen. Foto: SVT/Uppvidinge kommun.

Trots väntad lågkonjunktur – företag satsar rejält i Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Flera av företagen inom industrisektorn i Uppvidinge kommun expanderar trots att en lågkonjunktur förväntas komma snart. Det är jätteroligt men jag kan känna att situationen kan vara lite halvlurig, säger Magnus Jonsson som är näringslivsutvecklare på kommunen.

Magnus Jonsson räknar upp flera lokala företag som den senaste tiden nyanställt personal och byggt ut verksamheten. Förutom hustillverkaren Anebyhus har företagen i kommunen knappt haft några varsel alls under de två senaste åren. 

– Nu har vi sju företag som har över 100 anställda och vi har två företag som har över 400 anställda, säger han.

Profilgruppen från Åseda, som tillverkar komponenter i aluminium, är ett av de stora företagen i kommunen som har nyanställt för att kunna öppna en ny produktionsanläggning. Men det är även flera mindre företag som växer.

– De är jättemånga som väljer att expanderar åt alla möjliga håll och hittar nya kunder, säger Magnus Jonsson.

Lågkonjunktur kommer

Magnus Jonsson menar att det finns flera anledningar bakom expansionerna i kommunen. En av dem kan vara att man vill passa på att utöka innan det blir sämre tider.

– Vi har haft högkonjunktur i några år nu som har ökat antalet kunder till företagen. Men det vi vet är att det kommer en lågkonjunktur, det är bara frågan vilken måndag den börjar, säger han. 

Ser du några risker med satsningarna med tanke på en kommande lågkonjunktur? 

– Det finns ju alltid en risk men det rör sig om stora företag och stora expansioner. Detta görs ju inte utan att man vet att det finns en bärighet, avslutar Magnus Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer