Foto: Erik Nylander/TT

Boende på Drömhotellet kan hamna på gatan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett beslut i fredags kommer Mörbylånga kommun att avsätta 300 000 kronor till att stödja de ensamkommande som befinner sig i en asylprocess, och som aktivt valt att egenbosätta sig i Mörbylånga kommun. Beslutet glädjer föreningen Drömhotellet då de som bor där utan dessa pengar snart riskerar att hamna på gatan.

Mörbylånga kommun har likt många andra kommuner fått ytterligare pengar från regeringen i form av ett tillfälligt kommunstöd. Denna gång på 943 891 för stöd till ”ensamkommande unga asylsökande med flera”.

Enligt regeringen är syftet med stödet att stödja de kommuner som vill låta ensamkommande ungdomar som rotat sig i kommunen bo kvar och fördelningen har baseras på antalet ensamkommande unga (18 år eller äldre) som var inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem den 13 maj 2018 och motsvarar 21 000 kronor per person.

Drömhotellet ska stänga

I Mörbylånga kommun har många av de som enligt regeringens direktiv borde omfattas av stödet under den senaste tiden bott på det så kallade Drömhotellet. Ett boende som drivits av en ideell förening och som erbjudit en bostad till de som är över 18-år och därmed inte längre erbjudits boende av kommunen.

Men nu ska huset i vilket Drömhotellet ligger säljas och de som bor kvar står därför utan tak över huvudet från och med nästa fredag.

– Det är fortfarande 15 stycken som inte har någonstans att bo och de är jättenervösa och jätteoroliga. Många av dem har tidigare bott på HVB-hemmet i Mörbylånga och de vill gärna vara kvar i Mörbylånga där de känner sig trygga, säger Barbro Karlsson, en av initiativtagarna bakom det ideella projektet.

Enligt henne är killarna framförallt i behov av ett kortsiktigt boende då de alla är mellan 18 och 20 år och går och väntar på Migrationsöverdomstolen beslut om hur och om gymnasielagen ska efterföljas.

– Jag tycker att Mörbylånga kommun borde använda pengarna till att erbjuda de här killarna ett boende. De bryr sig inte om att det inte är lyxigt utan vill bara ha tak över huvudet och någonstans där de kan laga sin egen mat, säger Barbro Karlsson.

Trots möte – oklart vad pengarna ska gå till

Under fredagen hade Mörbylånga kommun ett möte om hur bidraget ska användas och man beslutade då att 300 000 kronor ska användas för att stödja de ensamkommande som befinner sig i en asylprocess, och som aktivt valt att egenbosätta sig i Mörbylånga kommun. Vilket enligt föreningen bakom Drömhotellet tolkats som om att de kommer att få ett bidrag som gör att de kan hjälpa de boende att hitta bostad.

– Jag tycker att det är lite otydligt men jag hoppas att de här 300 000 kronorna verkligen går till boende till våra killar. Då klarar vi att hjälpa dem med boende i några månader framåt. Kanske i campingstugor eller liknande, säger Jessica Rydell (MP) som sitter i styrelsen för den ideella föreningen Drömhotellet. 

Medlen kommer enligt kommunen också att användas för att kunna administrera processen samt till kommunal verksamhet som bistår unga ensamkommande i asyl.

SVT har sökt Mörbylånga kommun för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.