Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Eures-rådgivaren, Banna Thioubou, berätta mer om den rådande kockbristen. Foto: Fanny Asplund/SVT

Trots rekrytering av spanska kockar – bristen kvarstår

Publicerad

Trots att krögare i Kalmar län rekryterat europeiska kockar råder det fortfarande kockbrist. När Europa lättade på coronarestriktionerna var det fler än restaurangägarna i Kalmar län som ville anställa spanska och franska kockar.

– Kockar från Spanien kunde ju då också få jobb i Spanien, säger Banna Thioubou, Eures-rådgivare.

SVT Nyheter Småland berättade i början av sommaren om arbetsförmedlingens nätverk Eures (European employment services) som tillsammans med europeiska arbetsförmedlingar hjälps åt att rekrytera inom bristyrken.

Kockbristen har pågått länge, men den är större i år på grund av att många kockar lämnade branschen under pandemin. I och med detta har några krögare i Kalmar län gått via Eures för att rekrytera kockar från Spanien och Frankrike.

Pandemieffekt

Men även där satte pandemin käppar i hjulet då det blev konkurrens om de europeiska kockarna när länderna började öppna upp sina samhällen ungefär samtidigt.

– Tyvärr blev vi tvungna att säga till vissa arbetsgivare att vi inte hade några kockar kvar, säger Banna Thioubou, Eures-rådgivare för arbetsförmedlingen Kalmar län.

I projektet var det tio tjänster som krögare i Kalmar län behövde hjälp med att tillsätta. Sex av de tjänsterna fylldes med hjälp av personal från Europa. De övriga fyra tjänsterna har krögarna tillsatt på annat håll.

I klippet hör du Banna Thioubou berätta mer om den rådande bristen på kockar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer